
Recent opgehaald: een Philips 60’s radio. Zo eentje die iedereen wel kent van vroeger. Deze is van 1962/1963 dus op het moment van schrijven 60 jaar oud.
De radio is van binnen dan ook echt opgebouwd zoals men dat deed in die tijd. Een frame waarop alle onderdelen gemonteerd zijn. Vaak ook met directe verbindingen door de lucht van het ene component naar het andere. Ondanks dat er zowel links als rechts een speaker zit, zijn deze paralel met elkaar verbonden en aan één kant met twee draden verbonden met de hoofdprint. Mono dus.
Op de site van de Nederlandse Vereniging voor de Historie van de Radio heb ik een schema en bedradingsschema gevonden van deze radio en verder nog een advertentie van deze radio..
Het was de bedoeling om deze radio helemaal schoon te maken en in oude staat werkend te brengen. De moed zonk in m’n schoenen toen ik hem open geschroefd had en het frame (de werkelijke radio) uit de kast gehaald had. Eén grote stofbende waarbij de componenten bijna letterlijk aan elkaar geplakt zaten van de nicotine. De radio had al wat draai-uurtjes erop zitten.



Dan komt de vraag wat je er nu eigenlijk mee wil en hoe nu verder. Wat ik er mee wilde was duidelijk: een mooie schone opnieuw gelakte radio welke het gewoon lekker doet met het warme geluid en de look van vroeger. Alsof mijn vader het elk moment kan aanzetten. Nostalgie dus. Maar moet dat dan persé een buizenradio zijn met banden waarop geen enkel populair station nog uitzendt? Of toch liever een compact printje erin bouwen met FM / Internet radio, aangesloten op de oude originele speakers?
Het wordt het laatste. Eenmaal alles uitgebouwd had ik het frame weggezet. De ombouw uit elkaar gehaald en alles in het sop gezet. Houten delen opgeschuurd en voorzien van een nieuwe laklaag. Nadat de ombouw weer in elkaar zat rook het weer naar hout en niet naar een oud bruin café van vroeger.

Ik had alleen het frame nog nodig om toekomstige knoppen op de juiste hoogte en afstand te kunnen plaatsen, net als het kattenoog. En wellicht ook nog de afstemwijzer en achtergrond verlichting. De rest kon weg. De elektronica leek op een openlucht circus qua componenten. Het liefst had ik er een Gardena handharkje doorheen gehaald om het weg te grissen maar het werd de kniptang zodat alleen het frame over bleef. Deze is in de Dusty gegaan en kwam er weer blinkend uit. Net als de schakelaars. De kleur van de schoonmaakmiddelen na afloop gaven wel aan dat het nodig geweest was. Alles goed afgespoeld, laten drogen en waar nodig opgeschuurd en weer terug geplaatst. Nu nog een radio inbouwen welke gebruik maakt van de bestaande knoppen. Dit zal waarschijnlijk een radiootje worden gebaseerd op één van de Raspberry’s



