En dan heb je een MF 70 freesmachine. Maar wat kun je daar eigenlijk mee? Youtube bood uitkomst en al gauw zie je dan dat je er een volledig geautomatiseerde cnc van kunt maken om printplaatjes te maken.
De steppermotortjes waren snel besteld. De beugels zouden we zelf maken maar voor 50 Euro inclusief verzendkosten leek het toch een beter idee om deze dan ook maar te bestellen. Dan komt het mechanische deel. Het bevestigen van deze motoren. Er zit geen bouwtekening bij de beugels dus zelf even uitzoeken hoe het bedoeld is om te monteren.



Bekabeling
Omdat de X, Y, en Z motor zorgen voor beweging is het natuurlijk wel handig om een beetje structuur in de bekabeling van de steppermotoren te brengen. Je wil niet dat het één grote spagetti wordt wanneer de MF 70 uiteindelijk in bedrijf is. Daarnaast oogt het natuurlijk mooier. Hiervoor moeten de korte draadjes met connectortjes verlengt worden om er uiteindelijk één geheel van te maken. We hebben dit gedaan door vergelijkbare draden qua dikte en kleur hieraan te solderen en dit laten verspringen zodat er geen klont ontstond van soldereningen. Uiteraard is iedere soldering geïsoleerd middels een krimpkous en alles in een mantel getrokken welke met (veel) krimpkous bij elkaar gehouden wordt. Een stevige basis om mee verder te gaan.


Testing
So far so good. Nu wil je natuurlijk weten of het werkt als je de bekabeling aan zou sluiten. Om te voorkomen dat bij een test(opstelling) in één keer zo’n motortje voluit je werkplateau naar links trekt bijvoorbeeld is het handiger om een los motortje te gebruiken om mee te testen. Zodra je weet wat het doet wordt het pas tijd om je MF 70 aan te sluiten. Omdat ik 5 motortjes besteld had (bundelprijs) had ik er nog één los over. De vijfde had ik al eerder aan een oud collega gegeven.
Aansturing
In het eerste videootje hier gelijk boven kun je zien dat zo’n steppermotortje, de NEMA17, een driverprintje nodig heeft en niet gelijk gebruik maakt van de output van in dit geval een Raspberry Pico. Logisch ook, de NEMA17 werkt in dit geval op 12 Volt en verbruikt toch wel zo’n 350 mA. Dat levert geen enkel vergelijkbaar computertje.
Omdat we te maken hebben met een X, Y en Z as moeten het er dus drie worden. We houden ons aan de Arduino als aansturing van het geheel en dit alles moet natuurlijk compact in een kastje komen zodat deze MF 70 uiteindelijk direct op je Windows-computer aan te sluiten is. Omdat de MF 70 nog niet klaar is kunnen we hem nog niet in zetten om een printje te maken en dus zullen we weer gewoon ouderwets met een vero-boardje aan de slag moeten.



En nu?
En daar zijn we een beetje blijven hangen. Het werkt, net als in de allereerste voorbeeldvideo is het gelukt om de MF 70 aan te sturen met het cnc programma Estlcam. Wanneer je op de blauwe pijlen in het programma klikt gaat de MF 70 keurig naar beneden, links, rechts, naar voren of achteren. De aansturing is dus compleet en feitelijk klaar. Maar nu? Met deze machine kom je in een compleet nieuwe wereld. Uitzoeken welke software ideaal is om printplaten te ontwerpen. En eenmaal gevonden dan moet het resultaat, dus zeg maar de tekening, in Estlcam geïmporteerd worden en vervolgens met Estlcam hiermee aan de slag zodat de boel in beweging komt. Iets voor de kerstvakantie vrees ik. Het staat in ieder geval klaar om mee aan de slag te gaan.