AI, een nieuwe vriend?

Of toch een tool? Het laaste natuurlijk, al kun je ‘hem’ wel op een menselijke manier vragen stellen en krijg je ook in die stijl je antwoorden. Voorheen was je soms dagen bezig om een stukje voorbeeld-Python te vinden op internet voor je eigen toepassingen. Nu vraag je gewoon om dat even te schrijven. Werkt het niet meteen dan geeft je de foutmelding terug aan AI en deze gaat er vervolgens opnieuw mee aan de slag en zegt dan ook waar het fout ging. En wil dan ook van jou weten of het nu wel werkt. Het is immers zelflerend. Herhaal dit net zo lang totdat het werkt.

Dit is de manier om bijvoorbeeld Python goed onder de knie te krijgen. Vraag gewoon om een zo eenvoudig mogelijk programmaatje en je kunt de code bestuderen, uitproberen en het op deze manier eigen maken.

AI blijkt toch ook zo z’n fouten te hebben. Het is niet alwetend en voedt zich met bronnen op internet. Of verzint gewoon een antwoord. Vraag maar eens wat het weet over de straat waar je woont of gewoond hebt. In een eerder stadium kreeg ik te horen dat er leuke winkeltjes waren (niet) en recent met een andere AI kreeg ik eerlijk te lezen dat het daarvan niet zoveel wist. Eén antwoord was ronduit fout en toen ik het daarop wees met het goede antwoord ging het aan mij netjes genummerde vragen stellen. De omgekeerde wereld van wat je er van zou verwachten maar toch wel leuk. Het bedankte me nog netjes met de mededeling dat hij input nodig had om zich te verbeteren.

Al met al kun je AI een handige en zeer krachtige tool noemen waar je veel aan kunt hebben.

De ons bekende en gebruikte AI-systemen: